Fioltips

Har du damm i fiolen?
Stoppa i ett par långkorniga riskorn i f-hålen. Se för allt i världen till att de inte är kokta! :) Skaka fiolen försiktigt. Vänd den upp och ner och skaka försiktigt ur riskornen och även dammet.

Hjälper det inte att hartsa stråken?
Om du har dåligt tagel kanske inte hartset fäster ordentligt. Som nödlösning kan du hartsa taglet med en sockerbit först och sedan vanligt harts. Se för allt i världen till att du inte använder sirap! :) Bäst är förstås att tagla om stråken.

Har du bråkiga stämskruvar?
Är dina stämskruvar tröga eller släpper de när du försöker stämma fiolen? Då ska du leta fram en torr, fet vanlig tvål. Se för allt i världen till att den inte är flytande! :) Du behöver även en skolkrita, inte godisvarianten, utan en hederlig gammal tavelkrita. Skruva försiktigt ur stämskruven. Tvätta den i vatten och torka ordentligt. Gnugga på torr tvål på skruven. Stoppa i stämskruven i hålet och snurra ett par varv. Upprepa. Tag sedan skolkritan. Gnugga på skruven och stoppa in den i hålet och snurra ett par varv. Upprepa tills du fått lagom motstånd. Då kan du skruva tillbaka strängen på skruven.

Har din fiol tappat lystern?
Du behöver skalade valnötter och en tygnäsduk. Se för allt i världen till att ingen har snutit sig i näsduken! :) Krossa valnötterna i näsduken. Då sipprar lite olja ut. Polera fiollocket med den oljiga näsduken och din fiol blir som ny.